Mobilní aplikace ve Flutteru 25.01.2020

Mobilní aplikace ve Flutteru

S tvorbou aplikací v Androidu je obecně spojeno málo zábavy a moc práce. V poslední době nás ale zaujal Flutter. Zde naleznete oficiální stránky frameworku, na které se budu odkazovat.

Co je Flutter?

Jedná se o nový framework pro vývoj multiplatformních mobilních aplikací. Z jednoho sdíleného kódu tak získáme aplikaci, která bude fungovat jak na systému Android, tak na iOS.

Pro psaní Flutter aplikace se používá objektově orientovaný programovací jazyk Dart.

Editor a SDKs

Jako vývojové prostředí doporučujeme využívat Android Studio, které nabízí rozšiřující plugin přímo od samotných vývojářů. Více informací k instalaci Android Studia a rozšiřujícího pluginu můžete nalézt na oficiálních stránkách.

Abychom mohli framework používat, potřebujeme mít nainstalované SDK pro Flutter, tak samozřejmě také pro Dart. Instalace SDK balíčků je částečně závislá na operačním systému, který používáte. Rozdíly lze opět dohledat na stránkách Flutteru.

Podoba stabilní verze SDK prakticky mění každý den, jelikož je framework stále ve vývoji. Je tedy potřeba spustit pokaždé příkaz flutter upgrade, který zajistí aktualizaci všech SDK balíčků.

Dokumentace

Dokumentaci naleznete na oficiálních stránkách, včetně tutoriálů a názorných příkladů, které nastiňují, k čemu všemu se dá Flutter používat.

Jdeme do toho?

Příště si opustíme základní teorii a zkusíme si vývoj Flutter aplikace ukázat na praktickém příkladu.